Admission @Universiti Sains Malaysia

US6541001 - SARJANA MUDA TEKNOLOGI MAKANAN DENGAN KEPUJIAN

INFO PROGRAM

Program Teknologi Makanan adalah program 4 tahun, bertujuan untuk melahirkan graduan yang berpengetahuan tinggi, terlatih dan mahir untuk berkhidmat dalam industri makanan dan juga sektor awam. Kurikulum program Teknologi Makanan telah disusun untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan yang berkaitan antaranya; sifat – sifat fizikal dan kimia makanan, analisis komposisi makanan, aspek‐aspek pemprosesan dan pengawetan makanan, pembungkusan, jaminan mutu dan keselamatan makan , pembangunan produk makanan, penilaian deria dan perundangan makanan. Graduan yang dihasilkan boleh bekerja dengan pelbagai agensi swasta dan awam dalam bidang yang berkaitan sains dan teknologi makanan termasuk antaranya bidang penyelidikan, pembangunan produk makanan, perundangan dan pendidikan

TEMPOH PENGAJIAN

4 Tahun / 8 Semester

PROSPEK KERJAYA
  • Ahli teknologi makanan (kementerian kesihatan), pegawai keselamatan, juruaudit, pegawai HALAL ,
  • Pengurus Kawalan Kualiti dan Jaminan Kualiti dalam industri makanan
  • Pensyarah (IPTA, IPTS, Kolej, Sekolah)
  • Penyelidik di Jabatan dan industri Kerajaan (LKIM, MARDI, FAMA, MPOB, BERNAS, Lembaga Koko)
HUBUNGI KAMI

Pusat Pengajian Teknologi Industri, Universiti Sains Malaysia 11800 Penang.

http://www.indtech.usm.my 

Postgraduate

Institute of Postgraduate Studies
Universiti Sains Malaysia
11800 Penang, Malaysia.

Tel : +604 653 2606
Fax : +604 653 2940
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Undergraduate

Student Admission Unit
Academic Management Division
Registry, Level 2, Chancellory Building
Universiti Sains Malaysia,
11800 Penang, Malaysia.

Tel : 1 300 888 876 / +604-6533196
Fax : +604 653 3328
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia shall not be liable for any inaccuracies, errors, or misunderstandings arising from the use of Google Translator. Users are encouraged to approach translations with awareness and consideration for the limitations of machine translation technology. Information published on the English version will be used in the case of discrepancies.

Last Modified: Wednesday 04 December 2024.

© Copyright 2023  Universiti Sains Malaysia. All Rights Reserved.
Developed by PPKT@USM